Covid-19

Varje förening ansvarar för att anpassa träningsverksamheten efter FHM:s allmänna råd till idrotten och SBF:s riktlinjer samt hålla sig uppdaterad om aktuella och eventuellt skärpta restriktioner inom sin region då det gäller Covid-19.

Arboga Atletklubb har utformat en handlingsplan för Covid-19 som alla i föreningen (tränare, medlemmar, vårdnadshavare, aktiva och styrelse) bär ett ansvar att förstå, följa och påminna om handlingsplanen.

Svenska Brottningförbundet har utformat särskilda råd för brottningen som karaktäriseras av mycket närkontakt och därmed har ett extra stort ansvar för att anpassa verksamheten under pandemin:

• Aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.
• Planera träningstider så att det inte uppstår trängsel och så att träningsgrupperna undviker att vistas i tränings- och omklädningsutrymmen samtidigt. Uppmuntra till ombyte hemma.
• Se till att det finns möjlighet till handtvätt och/eller handsprit på flertalet ställen i anslutning till träningen.
• Föreningen ska begränsa antalet personer i och kring träningen och undvika åskådare som inte deltar i träningen, tex föräldrar.
• Sätt upp hygienrutiner för mattor, utrustning, dusch- och omklädningsrum och toaletter mellan varje träningsgrupp samt se till att dessa följs.
• Träningsgruppen ska vara i sådan storlek att det finns möjlighet att hålla av FHMs rekommenderat avstånd till varandra i pauser. Undvik närkontakt som inte behövs för idrotten.
• Behåll om möjligt samma personer inom träningsgrupperna och ha dokumentation över deltagare, för att underlätta smittspårning.
• En handlingsplan för hur föreningen hanterar fall av Covid-19 i träningsgrupperna bör finnas. Kommunikationskedja, testning, uppföljning etc

Generella råd från Folkhälsomyndigheten:

• Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning. Torka av med desinfektionsmedel eller vanligt rengöringsmedel.
• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) och uppmana till god handhygien.
• Matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras under förutsättning att de utgår från den föreskrift och de rekommendationer som myndigheten tagit fram.